Як в Україні знайти справжній органічний продукт

Нові правила виробництва, обігу та маркування у сфері органічного виробництва дозволять споживачам купувати якісну екопродукцію.

Так вважає адвокат Ганна Лисенко, яка коментує закон "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", який запрацює 2 серпня 2019 року на ЛІГА.Блоги.

«Закон No 2496-VIII сприятиме розвитку фермерських господарств в Україні, зокрема, органічному рослинництву (у тому числі насінництву та розсадництву), тваринництву (у тому числі птахівництву, бджільництву), грибівництву (у тому числі вирощуванню органічних дріжджів), аквакультурі, виробництву органічних морських водоростей, харчових продуктів (у тому числі органічному виноробству) та кормів, а також заготівлі рослин, - зазначає фахівець. – При цьому його дія не поширюється на виробництво та обіг продукції, призначеної для власного споживання, парфумерно-косметичної продукції та лікарських засобів, продукцію мисливства та рибальства».

Документ дозволяє використання технологій, які відповідають вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, тобто, які не завдають шкоди здоров'ю людей, запобігають забрудненню навколишнього природного середовища.

«Використання харчових добавок, мікроелементів та добавок дозволяється у гранично допустимих нормах, визначених законодавством у сфері органічного виробництва, - пояснює Ганна Лисенко. – Виробники органічної продукції повинні також використовувати воду, яка за якістю не відрізняється від питної».

Закон забороняє застосувати у процесі органічного виробництва неприродній, неконтрольований вплив на геном с/г рослин і тварин, генетично модифіковані організми(крім, ветеринарних лікарських засобів), а також гідропонні методі, методи електричної або іншої стимуляції для примушування, що завдає тваринам болю, застосування транквілізаторів, стимуляторів росту, гормонів.

Законом встановлено, що органічна продукція повинна маркуватися відповідним державним логотипом, продовжує фахівець. «Обов'язковим елементом маркування органічної продукції є кодовий номер, що розміщується під державним логотипом для органічної продукції та містить: акронім, що ідентифікує державу походження, напис "organic", реєстраційний код органу, що здійснив сертифікацію органічного виробництва, - пояснює Ганна Лисенко. - За недотримання вказаних вимог встановлюється адміністративна відповідальність».

Реклама будь-якого неорганічного продукту як органічного, вважається недобросовісною конкуренцією, нагадує адвокат. 

«Маркування продукції як екологічної без належного сертифіката, крім іншого, є порушенням закону "Про захист від недобросовісної конкуренції", - застерігає Ганна Лисенко. - Це буде підставою для розслідування Антимонопольного комітету України та стягнення з виробника-порушника штрафу у розмірі до 5% річного доходу - і це без урахування ризиків подання позовів проти виробника від споживачів, а також інших учасників ринку, які вважатимуть, що їм були завдані збитки».

Закон дозволяє маркувати продукт органічним, якщо він вироблений відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування, містить не менше ніж 95% органічних інгредієнтів с/г походження та не більше 5% (за вагою) неорганічних інгредієнтів (які дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва), а також органічне виробництво такого продукту підтверджується сертифікатом.

«Органічне виробництво та обіг органічної продукції в Україні підлягає обов'язковій сертифікації, - зауважує адвокат. - Сертифікації не підлягає переміщення, зберігання та реалізація маркованої органічної продукції закладами громадського харчування та суб'єктами господарювання, які займаються роздрібною торгівлею».

Оплата послуг з проведення сертифікації відповідними органами здійснюється на договірних засадах, пояснює фахівець. «Особа, яка має намір займатися органічним виробництвом або здійснювати обіг органічної продукції повинна обрати будь-який орган сертифікації та укласти з ним договір на проведення сертифікації, - розповідає Ганна Лисенко. - Строк дії сертифіката становить 15 місяців з дати його видачі».

У сертифікаті повинно бути обов'язково зазначено:

1. Прізвище, ім'я та по батькові ФОП/найменування юридичної особи;

2. Код згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб);

3. Галузь (галузі) органічного виробництва та/або обігу органічної продукції;

4. Визначення статусу продукції (органічна/перехідного періоду) та її асортимент;

5. Дата видачі сертифіката, дата закінчення строку його дії;

6. Інформація про орган сертифікації, що видав сертифікат.

Реалізація органічної продукції допускається лише за наявності сертифіката (копії), виданого особі, що виробив відповідну продукцію, та відповідного маркування, підкреслює Ганна Лисенко. 

«Приймаючи органічну продукцію для реалізації, необхідно пересвідчитися у наявності сертифіката, що засвідчує відповідність процесу виробництва продукції, її обігу та маркування, - пояснює вона. - Особи, які здійснюють реалізацію продукції, маркованої як органічна, без відповідного сертифіката (копії), несуть відповідальність згідно з цим Законом».

Для органічної продукції, що ввозиться на митну територію України або вивозиться з України у митній декларації поряд з кодом УКТ ЗЕД робиться позначення, що даний товар є органічним продуктом.

Продукція, сертифікована як органічна, що ввозиться на митну територію України, повинна супроводжуватися: копією відповідного сертифіката, що засвідчує органічне виробництво, внесеним до Переліку органів іноземної сертифікації та копією сертифіката, що підтверджує відповідність обігу такої органічної продукції, виданого органом сертифікації.

Державний контроль здійснюється шляхом проведення планових та позапланових заходів: моніторингу органічної продукції на ринку з метою запобігання потраплянню на ринок неорганічної продукції, маркованої як органічна; перевірки діяльності органів сертифікації; вибіркової перевірки діяльності операторів.

«За порушення встановлених вимог юридична особа або ФОП, що займається виробництвом та/або обігом продукції (оператор) несе відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від 6 000 до 10 000 тис. грн., - уточнює адвокат. – Адміністративне стягнення передбачає невиконання приписів, розпорядчих актів щодо усунення порушень вимог законодавства у сфері органічного виробництва, ненадання, несвоєчасне надання або надання недостовірної інформації про обсяги органічної продукції, що вводиться в обіг, а також маркування продукції державним логотипом для органічної продукції або використання у маркуванні позначень та написів "органічний", "біодинамічний", "біологічний", "екологічний", "органік" та/або будь-яких однокореневих та/або похідних слів від цих слів з префіксами "біо-", "еко-" тощо будь-якими мовами, за відсутності сертифіката, що засвідчує відповідність процесу виробництва продукції та її обігу вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Нагадаємо, що органічне виробництво - сертифікована діяльність, пов'язана з виробництвом сільськогосподарської продукції (у тому числі всі стадії технологічного процесу, а саме первинне виробництво (включаючи збирання), підготовка, обробка, змішування та пов'язані з цим процедури, наповнення, пакування, переробка, відновлення та інші зміни стану продукції), що провадиться із дотриманням вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Новини по темі:

comments powered by Disqus
Система Orphus

Щотижнева
e-mail розсилка