Сумські винахідники еко-посуду створили стаканчики з кавових відходів

Студенти кафедри харчових технологій Сумського аграрного університету на чолі з доцентом Дмитром Бідюк услід за екологічним посудом створили стаканчики з кавових відходів, пише kp.ua.

«Раніше ми придумали білкові стаканчики, які розкладаються в грунті через 10-21 день і стають добривом для рослин. Тепер пішли далі і використали кавовий макуха, – розповідає вчений Дмитро Бідюк. – Ці харчові відходи в Україні широко не застосовуються для потреб господарства. Іноді використовують для добрив у домашніх умовах, іноді як скраб для тіла і обличчя, а так викидають у сміття».

Тож, щоб не викидати те, що може принести користь (в першу чергу для гаманця) вчені і вирішили створити з відходів посуд. Випили заварної кави, зібрали гущу, зробили спеціальний розчин, залили в форму, висушили. Вуаля! Стакан готовий. Однак зробити його обивателі не зможуть – технологія білкового стаканчика тримається в секреті. Але їх готові робити на кафедрі харчових технологій.

«Кавовар дає нам зібрані відходи, ми виготовляємо кавові стаканчики, повертаємо йому. Тобто додаткових вихідних матеріалів не потрібно, а ціна за штуку виходить 65-70 копійок, – запевняє Дмитро Бідюк. – До речі, ці ж стаканчики можна знову переробити на нові».

Кавові стаканчики хоч і тонкі на вигляд, але термостійкі і міцні. На дотик шершаві, нагадують пемзу. Хоча створені вони для кави, з них можна пити й інші напої. Наприклад, молоко. Але якщо ви захочете, щоб воно мало аромат і смак кави – молоко має бути гарячим. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Новини по темі:

comments powered by Disqus
Система Orphus

Щотижнева
e-mail розсилка