Сумські науковці розробили пластик, який після використання перетворюється на добриво для рослин

Науковці з Сумського національного аграрного університету створили матеріал, який краще за пластик витримує температуру та вологу, а після використання перетворюється на добриво для рослин.

Еко-сировина, яка зовні схожа на тонку спресовану піну, найкраще підходить для виготовлення посуду, передають Подробиці-ТВ


Як зазначає доцент Сумського національного аграрного університету, співрозробник екопосуду Дмитро Бидюк, розробка здатна врятувати планету від забруднення пластиком.

"Такий посуд дозволить легко втілювати будь-які дизайнерські рішення, використовуючи різноманітні кольори й навіть смаки, - пояснює він. - Якщо додати до складу стаканчику натуральні барвники, наприклад, з моркви, то ми отримаємо оранжевий стаканчик, а якщо додати цедру з лимона - отримаємо стаканчик із запахом лимона".
Команді науковців із Сум знадобилося понад півроку, аби отримати яскраві еко-склянки.

"Ми 6 раз їх переробляли аби отримали звичний вигляд, - розповідає Дмитро Бидюк. – У навколишньому середовищі такі стаканчики за 6-9 місяців перегниють і стануть добривом".

На додачу, молоді науковці працюють другий рік поспіль над виготовленням органічної тари. Так, студентка Тетяна Зелена працює над виготовленням з груші їстівних ріжків для морозива .

"Ми висушуємо сировину, залишаючи всі найкорисніші речовини, - розповідає вона. – Ріжок має цікаву формочку і дуже смачний на смак».

Науковці планують розробити повний комплект біорозкладного екопосуду та пакувального матеріалу. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Новини по темі:

comments powered by Disqus
Система Orphus

Щотижнева
e-mail розсилка