На Вінничині почали виробляти солом’яні брикети

У селі Непедівка (Вінницька область) запустили виробництво солом'яних брикетів.

Установку з виготовлення біопалива ввели в експлуатацію 5 лютого, передає УНН-центр.

Як зазначає директор ТОВ «Світанок» Микола Мельник, ідея організувати виробництво брикетів із сільськогосподарських відходів з'явилася давно. «Запаси деревини, вартість якої дуже стрімко зростає, обмежені, - пояснює фахівець. - Натомість щороку ми отримуємо вдосталь соломи - 2 тонни на кожній тонні готової пшениці і 2,4 тонни сировини для брикетів – на кожній тонні кукурудзи».

Спресовані на спеціальному устаткуванні за відповідних умов і технологій солом'яні брикети тліють повільніше, ніж дрова, а їх тепловіддача майже вдвічі більша, ніж у дуба, берези чи грабу, пояснює Микола Мельник.

«Для виготовлення такого біопалива підходять рештки злакових, бобових технічних та олійних культур, - каже фахівець. - Тонна виготовлених у господарстві паливних брикетів залежно від походження соломи коштує 1.250-1.450 тис. гривень".
За словами Миколи Мельника, встановлене у Непедівці устаткування з виробництва солом'яних брикетів чи не єдине в Україні. «Схоже працює лише в Криму, - каже директор сільськогосподарського підприємства. -
Виготовлена і придбана у Польщі установка видає продукцію, яка відповідає європейським стандартам».

Нині у виробництві брикетного біопалива із соломи задіяні вісім ліній у дві зміни. Агрофірма планує виробляти до 5 тонн брикетів за зміну.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Новини по темі:

comments powered by Disqus
Система Orphus

Щотижнева
e-mail розсилка