Ферми на дахах будинків стають все популярнішими у світі

Сьогодні мегаполіси світу стають ближчими до природи, створюючи ферми на дахах великих багатоповерхових будинків і забезпечуючи городян органічною продукцією.

В умовах збільшення цін на викопне паливо і зростання числа міських жителів такий спосіб ведення господарства дозволить нагодувати населення без забруднення навколишнього середовища, передає Kurkul.com.

Одна з найбільших у світі ферм на даху розташувалася у Брукліні - самому серці Нью-Йорка. На Brooklyn Grange, яка займає 2,5 акри (один гектар) на двох будівлях, щорічно вирощується понад 50 тис. фунтів органічно оброблюваних продуктів для продажу у місцеві ресторани і на прилавках ринку. 40 сортів помідорів, перців, безліч салатів, капусти, боби всіх видів, різноманітні коренеплоди і трави.



До того ж, Brooklyn Grange належать кілька курників і більше 30 вуликів.

Товариство було засновано у 2010 році після того, як Бен Фланнер, голова і президент Grange, розробив за рік пілотний проект на 6000 квадратних футів (557 квадратних метрів). Використавши досвід, отриманий у ході цього експерименту, він і його партнери розширили своє фермерське господарство до 43000 квадратних футів (3995 квадратних метрів).


Наразі міська ферма функціонує майже на самозабезпеченні. Курячий послід використовується у якості добрива, а бджоли допомагають запилювати рослини. На додачу, Brooklyn Grange став майданчиком для проведення навчальних екскурсій та навіть весіль. За час існування «висотне» господарство відвідало більше 17 тис. жителів Нью-Йорка.

У Монреалі(Канада) аграрна компанія Lufa Farms створила два тепличних господарства на даху офісних центрів: площею майже 3 тис. кв. м у 2011 році та площею 4 тис. кв. м у 2013 році.



Для поливу рослин використовується дощова вода, а система гідрорециркуляції дозволяє додатково підігрівати теплиці. Боротися зі шкідниками допомагають божі корівки, які залюбки харчуються попелицями та іншими комахами-шкідниками.



Згідно з підрахунками, тепличні господарства Lufa Farms дозволяють забезпечити 2 тис. людей екологічно чистими і якісними харчовими продуктами.

Ферму Higher Ground Farm облаштували на даху Бостонського дизайн-центру Джон Стоддард та Кортні Хенесі. У 1500 ящиках з-під молока колишні студенти вирощують помідори, базилік, петрушку, кервель, любисток, чебрець та інші рослини, які залюбки купують місцеві ресторани. Така продукція в чотири рази дешевша за вирощену методом аквапоніки.



Стоддард наголошує, що ферми на даху забезпечують ефективне і продуктивне використання простору для сільського господарства, постійно зменшуючи витрати на нагрівання та охолодження міських будівель і прикрашаючи горизонт.

Ще одна бостонська органічна ферма розташувалася на даху одного з найвідоміших бейсбольних клубів - Boston Red Sox. Господарство площею 1,5 тис. кв. м дозволяє щорічно збирати близько 2 тонн свіжих овочів, фруктів та зелені для приготування страв у спортивному ресторані. У 2015 році вдалось зібрати гарний врожай огірків - близько 270 кг, а також салату, моркви, перцю і баклажанів. Гарні результати дала й полуниця – власники городу навіть внесли зміни у плани посадки на наступний рік, включивши більше ягід і фруктів у кондитерську Fenway Park.



Ідея озеленити дах спортклубу для зменшення витрат на охолодження приміщення у жарку пору року, переросла у повноцінну суспільну ферму. Город складається з модульних контейнерів, до яких підведена система зрошення.

На півдні Китаю власник однієї з броварень округа Лючжоу використовує дахи цехів для вирощування рису. Зелені насадження площею 2 га частково забезпечують пивоварню сировиною і полегшують охолодження приміщень.



До того ж така ферма затримує дощову воду, розвантажуючи стокові системи міста під час зливи. Подібні системи затримки води на дахах також використовуються у США та Німеччині.

На додачу, створення «висотної» рисової плантації дало гарний маркетинговий ефект: про маловідому пивоварню дізналася велика кількість потенціальних клієнтів не лише у КНР, а й у інших куточках світу.

Невелика ферма ØsterGRO розмістилася на даху одного з будинків Копенгагену(Данія). Відкрите у 2014 році господарство має всього лише 6 соток площі і забезпечує органічними продуктами 40 сімей. На фермі також живе 12 курей та 4 бджолині родини.



Для збуту продукції на території господарства, безпосередньо в теплиці, фермер відкрив ресторанчик під назвою Stedsans. Для приготування сезонних страв шеф-кухар використовує лише продукцію ферми та інколи товари місцевих виробників. Недоїдки з ресторану віддають курям або складають у контейнер, де спеціальні черви перероблюють їх у компост.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Новини по темі:

comments powered by Disqus
Система Orphus
Щотижнева
e-mail розсилка