Як журналіст з Києва організував еко-ферму у буковинському селі

Столичний журналіст Максим Кукало разом із дружиною Мариною та маленьким сином переїхав у село Верхні Станівці Кіцманського району і організував еко-ферму.

Кияни купили хату та 50 соток землі у буковинському селі у 2015 році, передає БукІнфо.

 

«Аніскілечки не жалкую про своє рішення, - каже Максим Кукало. - Ми з дружиною просто подивилися на карту і обрали місце, що знаходиться за 50 км від Карпат і за 40 км від Чернівців».

Оскільки ні Максим, ні Марина у селі не жили, навіть бабусь не мали, спочатку було складно.

«Звикали до нового побуту: аби вмитися, треба наносити води з криниці, а щоб в хаті було тепло, нарубати дров, - розповідає журналіст. - Господарювати на землі допомагає книга Масанобу Фукуока "Революція однієї соломинки" - це мудрість селянина, який прожив довге життя, поважаючи природу і роблячи користь іншим людям».

На «Кольровій фермі», як Максим та Марина Кукало називають своє господарство, вирощують екологічно чисті продукти і випробовують різні "зелені" технології.

«У селі люди дивуються, що ми не оремо землю, а вирощуємо свою зелень на "грядках Розуму", - говорить Максим. - Розроблений Володимиром Розумом метод вдвічі підвищує урожайність землі: риється траншея, у яку пошарово закладається багато органіки і мікроорганізмів, - на таких грядках все дуже класно росте, а траву скошуємо, сіно стає прекрасним органічним добривом».

Наразі Максим та Марина Кукало вирощують кілька різних сортів салатів і планують розширювати асортимент еко-продукції. «Ми намагаємось їсти просту і здорову їжу: каші, овочі, зелень, у нас два основних прийоми - зранку і ближче до вечора, а у проміжках споживаємо яблука, помідори, кавуни, м'ясо, - розповідає фермер. - Молочні продукти, смажене і магазинні солодощі не вживаємо».

На "Кольорову ферму" господарі почали запрошувати волонтерів, яких безкоштовно забезпечують харчуванням та проживанням. Взамін просять 4-5 годин на день допомагати на грядках або ж на будові: нйближчим часом подружжя має намір облаштувати стаціонарний туалет та літній душ, а також збільшити ділянку для вирощування еко-продукції.

«Після першого ж оголошення до нас приїхали одразу три волонтери: Тигран з Вірменії, Паула з Іспанії та Жоані з Франції, - згадує Максим. – У Європі такі еко-ферми дуже популярні, тож наші гості залюбки поєднували приємне з корисним».

В Україні наразі працює всього 12 подібних еко-ферм, зауважує фермер. «На еко-фермі повинні вирощуватись смачні і корисні рослини, які можна їсти самим і виставляти на продаж, - пояснює Максим Кукало. - У перспективі плануємо проводити майстер-класи та різноманітні семінари щодо вирощування пермакультур».



Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Новини по темі:

comments powered by Disqus
Система Orphus

Щотижнева
e-mail розсилка